Всесвітній день захисту тварин 2024

Щорічно 4 жовтня у світі відзначають Всесвітній день тварин (World Animal Day) — міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, так як щодня тварини опиняються на межі зникнення

Ідея Міжнародного дня тварин була вперше проголошена німецьким письменником та зоозахником Генріхом Циммерманом. Він організував вперше громадські зібрання з цієї нагоди 24 березня 1925 року у Берлінському палаці спорту. А вже у 1931 році міжнародний конгрес прихильників руху захисту прав тварин, який проходив у Флоренції (Італія), одноголосно ухвалив пропозицію оголосити 4 жовтня Всесвітнім днем тварин.

В Україні День захисту тварин святкується починаючи із 2000 року.

Згідно зі статистикою, щогодини з лиця Землі зникають безповоротно три види тварин. Щодня зникає більше 70 видів фауни і флори. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більше ніж на третину.

День тварин – це привід нагадати людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин.

В Україні ситуація погіршилася після початку повномасштабного вторгнення росії. Багато людей, які змушені були залишити свої домівки через війну, залишали своїх, колись домашніх тваринок, напризволяще. Вони, беззахисні і безпорадні, заполонили вулиці міст і селищ, керуючись інстинктами, збиваються в зграї, в пошуках їжі підходять до людей і можуть створювати для них небезпеку.

Мета зоозахисних організації: навчити людей відповідального ставлення до тих тварин, яких вони взяли до себе, влаштування тих тварин, які, в силу обставин, стали безпритульними і, головне – формування в суспільстві гуманного ставлення до того, хто не може захистити себе сам.

В Запоріжжі з 2009 року існує громадська організація «Дай лапу, друже!» (керівник Ірина ДІДУР), з 2019 року діє громадська організація «В ритмі життя» (керівник Ірина НІХОТІНА), які надають допомогу, а саме – лікування і подальше влаштування хворих безпритульних тварин. Але головне – займаються просвітницькою діяльністю серед мешканців міста, в першу чергу, серед дітей і підлітків щодо гуманного відношення до тварин. Все це відбувається у веселій ігровій формі, через організацію веселих майстер-класів і розважально-концертних заходів.

Студенти нашого коледжу вже більше 10 років співпрацюють із зоозахисниками і беруть участь у благодійних акціях в якості волонтерів.

  5 жовтня 2024 року в ЦКП «Титан» громадська організація «В ритмі життя» влаштувала для маленьких запоріжців і їх батьків захід «Ми для них все життя».

Було багато цікавих локацій де проводилися майстер-класи для дітей з виготовлення різноманітних поробок зоо-спрямованості.

Для дорослих і підлітків були влаштовані консультативні пункти ветеринара, зоо-психолога, кінолога, юриста із зоо-питань.

Було організоване зоокафе, потрапити в яке можна було лише з домашнім улюбленцем.

В кінці заходу усіх присутніх запросили на тематичний концерт.

Студенти коледжу були ведучими заходу, працювали волонтерами на локаціях і в зоокафе, розважали малят в якості аніматорів у костюмах тварин.

Дякуємо автору і організатору свята Ірині НІХОТІНІЙ усім, хто долучився до заходу і, безумовно, нашим студентам-волонтерам, які проявили неабияку активність, завзятість, творчість і креатив.

 

Переглянути відео про захід можна за посиланням, або використавши QR-код:

Всесвітній день захисту тварин 2024